ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η επιλογή του χωμάτινου γηπέδου έχει συνοπτικά τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Θα χρειαστείτε εργάτες με μεράκι. Ο επικεφαλής που θα πρέπει να έχει ικανότητα αντίληψης, να «πιάνουν τα χέρια του» και να ενδιαφέρεται για το γήπεδο. Σας συστήνουμε να δουλέψει μαζί μας στην κατασκευή , θα τον εκπαιδεύσουμε και πιθανά θα μείνει για την πρώτη εβδομάδα της συντήρησης ο Εργοδηγός μας για να κάνουν μαζί την συντήρηση.
Το πρώτο διάστημα θα έχομε καθημερινή επικοινωνία μαζί του και ίσως κάποια επιτόπου επίσκεψη.
Η συντήρηση πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την υγρασία , άνεμο, πρόβλεψη καιρού , χρήση κ.λ.π.
Όσο ικανός και να είναι, αν δεν έχει εμπειρία , θα πάρει περίπου δύο χρόνια ώστε να νιώσει το γήπεδο και να το συντηρεί αποτελεσματικά .
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Οι παρακάτω οδηγίες για την συντήρηση ενός χωμάτινου γηπέδου είναι απλά κατευθύνσεις. Το Τοπικό κλίμα , η κατάσταση του Φυσικού εδάφους, και η ίδια η κατασκευή του γηπέδου , η υγρασία , ο άνεμος, θα καθορίσουν την ακριβή διαδικασία συντήρησης. Κάθε γήπεδο απαιτεί ιδιαίτερη διαδικασία συντήρησης , ακολουθώντας πάντα τις Οδηγίες μας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.
Κύλινδρος ( χειροκίνητος ή μηχανικός )
Βούρτσα ημίσκληρη , ειδική για χώμα – 1,80 έως 2,00Μ
Βούρτσα μαλακή για τελικό φινίρισμα – 1,80 έως 2,00Μ
Χαλί στρωσίματος
Βούρτσες ή ρόδες καθαρίσματος γραμμών
Ρακλέτες επισκευών – ξύστρες διάφορες
Ρακλέτες με λάστιχο ( χρήσιμες για να απομακρύνουν φύλλα και σκουπίδια χωρίς να επηρεάζουν την επιφάνεια
Λάστιχα και ακροφύσια
Φτυάρια , καρότσια, κουβάδες, κ.λ.π.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Καθημερινά πρέπει να απομακρύνονται φύλλα , σκουπίδια , νεκρό υλικό ( χονδρόκοκα αδρανή που έχουν την τάση να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ( Χονδρόκοκκα αδρανή που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια ).
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Μικρές ή μεγαλύτερες μετακινήσεις υλικού ή λακκούβες θα πρέπει να επισκευάζονται πριν γίνει οτιδήποτε άλλο. Αν οι βλάβες είναι ρηχές το μετακινηθέν υλικό αποκαθίσταται μόνο με το χαλί στρωσίματος , ενώ αν είναι βαθειές ίσως χρειαστεί επιπέδωση με την ρακλέτα.
Αλλοιώσεις του επιπέδου ( κυρίως στην περιοχή της baseline ) μεγάλης έκτασης και βάθους χρειάζονται ειδική διαδικασία με φρεζάρισμα , συμπλήρωση υλικού, διαβροχή και χρήση πήχης ώστε το φρέσκο υλικό να δέσει με το παλιό.
Οι επισκευές θα πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος του παιχνιδιού , γιατί αν για παράδειγμα βρέξει πριν γίνουν, η συντήρηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη.
Ο συντηρητής θα πρέπει να θυμάται:
Επισκευάζω πριν το βρέξιμο και το Κυλλινδράρισμα.
Επισκευάζω το συντομότερο δυνατό μετά το παιχνίδι.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Ένα Χωμάτινο γήπεδο από Κεραμιδόχωμα παίζεται καλύτερα όταν είναι ελαφρά υγρό, και έχει ένα βαθύ κεραμιδί χρώμα. Όταν το χρώμα εμφανίζεται πιο ξανθό (ροζέ ), χρειάζεται Πότισμα. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να υγρανθεί και να έρθει σε κατάσταση παιχνιδιού εξαρτάται από την υγρασία που διατηρεί στην βάση του την ίδια στιγμή. Η Μάθηση δια μέσου δοκιμής και λάθους θα δώσει την εμπειρία που χρειάζεται στον συντηρητή. Συνιστούμε το βασικό πότισμα να γίνεται την νύχτα μετά το βούρτσισμα του γηπέδου. Τους πολύ ζεστούς μήνες το γήπεδο θα ποτιστεί έως και τέσσερις φορές με 2η βασική κατά την μεσημεριανή παύση των παιχνιδιών ώστε να υπάρχει χρόνος να έρθει σε κατάσταση παιχνιδιού. Συνιστάται η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, το κόστος του οποίου θα αποσβεστεί περίπου σε ένα χρόνο χρήσης. Σε περίπτωση ποτίσματος με το χέρι, το ακροφύσιο δεν θα πρέπει να χτυπάει κατευθείαν προς το γήπεδο . Κρατήστε πάντα το ακροφύσιο στο επίπεδο της μέσης και κατευθύνετε το νερό οριζόντια ώστε να σχηματίζεται τόξο βροχής. Ο συντηρητής θα πρέπει να παίρνει καθημερινά πρόβλεψη του καιρού ώστε να μειώνει εργασία και κατανάλωση νερού.
ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ
Το βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό στην συντήρηση του γηπέδου , και απαιτεί ελάχιστο χρόνο. Το βούρτσισμα κρατάει την επιφάνεια επίπεδη, και επιτυγχάνει μια ομοιόμορφη κατανομή των κόκκων της επιφάνειας
Μετά το βρέξιμο και πριν το Κυλλινδράρισμα η επιφάνεια βουρτσίζεται ελαφρά συνήθως με την μαλακή βούρτσα. Είναι σημαντικό να γίνεται την σωστή στιγμή όπου το γήπεδο δεν είναι λασπωμένο αλλά ούτε και εντελώς στεγνό. Διορθώνονται σημάδια που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία του ποτίσματος, ιδιαίτερα στα σημεία που το νερό λίμνασε προσωρινά και έχει έρθει στην επιφάνεια το πιο λεπτόκοκκο αδρανές δημιουργώντας κρούστα.
Στο τέλος κάθε ημέρας χρήσης , το γήπεδο πρέπει να βουρτσιστεί. Ωστόσο , εάν το γήπεδο είναι συνεχώς σε χρήση, συνίσταται και ένα ενδιάμεσο βούρτσισμα. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται κατά μήκος και κατά πλάτος σταυρωτά, προσέχοντας να μην υπάρχουν ακανόνιστες συγκεντρώσεις υλικού.
Το τράβηγμα της βούρτσας γίνεται με συνεχή κίνηση και στρίβοντας χωρίς παύση και χωρίς να ανασηκώνεται στο τέλος κάθε διαδρομής.
Θυμηθείτε:
Κατάλληλη στιγμή για σωστό βούρτσισμα : Όχι Πρόωρα – Όχι πολύ Αργά
ΚΥΛΛΙΝΔΡΑΡΙΣΜΑ
Το Ρολλάρισμα είναι μια απλή διαδικασία, ωστόσο πολύ σημαντική .
Το σύνολο της επιφάνειας κύλινδράρεται ομοιόμορφα ώστε να έχει σταθερή συμπεριφορά.
Κυλινράρουμε συνεχόμενα , με αργή ομαλή κίνηση , χωρίς παύσεις , η μία διαδρομή επικαλύπτει την άλλη με αργές αλλαγές πορείας χωρίς απότομες μανούβρες κ.λ.π.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ δονητικό κύλινδρο.
Η κατεύθυνση που κινείται ο κύλινδρος να διαφοροποιείται κατά μήκος και κατά πλάτος εναλλάξ. Αλλεπάλληλα ρολλαρίσματα σε μία και μοναδική κατεύθυνση θα δημιουργήσει κυματισμούς στην επιφάνεια.
Η επιφάνεια του κυλίνδρου πρέπει να είναι λεία και καθαρή.
Νέας κατασκευής γήπεδο πρέπει να κυλινδράρεται μία ή δύο συνεχόμενες φορές εναλλάξ κατά μήκος και κατά πλάτος – κάθε ημέρα για περίοδο μίας εβδομάδας. Μετά από αυτήν την πρώτη περίοδο της ζωής του θα πρέπει να κυλινδράρεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και επιπλέον μετά από κάθε αξιόλογη βροχή.
Ένας κύλινδρος 270,00 έως 450,00 κιλά δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το κυλινδράρισμα είναι πιο αποτελεσματικό όταν η επιφάνεια είναι υγρή ή νωπή. Ποτέ μην κυλινδράρετε ένα στεγνό ή ένα υπερβολικά υγρό γήπεδο. Αν η επιφάνεια κολλάει στον κύλινδρο ή έχει την τάση να ζυμώνει και να μετακινείται , θα πρέπει περιμένετε μέχρι το γήπεδο να στεγνώσει για να συνεχίσετε το κυλινδράρισμα.
Η διαδικασία έχει περίπου ως εξής: Η επιφάνεια βρέχεται επαρκώς ώστε το νερό να απορροφηθεί από την επιφανειακή στρώση , μένει 15 λεπτά περίπου για να στεγνώσει ελαφρά και γίνεται το κυλινδράρισμα
Όσο περισσότερο κυλινδράρισμα δέχεται ένα γήπεδο, τόσο πιο σταθερή είναι η επιφάνειά του και σαν αποτέλεσμα πιο γρήγορο στο παιχνίδι.
TOP DRESSING ( ελαφριά Επικάλυψη με χώμα μικρής κοκκομετρίας )
Είναι η επιφανειακή αναπλήρωση του υλικού που χάνεται από βροχή , αέρα κ.λ.π. Είναι καλύτερα να γίνεται με την χρήση ειδικού διανομέα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Αν στην επιφάνεια εμφανίζεται τρύπα ή γραμμώσεις θα πρέπει να επισκευαστούν αμέσως , ώστε να αποφύγουμε πιο εκτεταμένες και δύσκολες επισκευαστικές εργασίες μελλοντικά. Για παράδειγμα αν κοντά στην baseline εμφανιστεί μια μικρή λακούβα ( 12 χιλιοστά περίπου ) και δεν διορθώνεται με την καθημερινή συντήρηση, τότε αυτή η περιοχή θα πρέπει να γεμίσει. Χρησιμοποιώντας ένα μυστρί, τετράγωνο φτυάρι ή κάποιο παρόμοιο εργαλείο, κόβουμε την επιφάνεια μέχρι το βάθος της βάσης. Ξαναγεμίζουμε την τρύπα με κανονικό – στεγνό υλικό, ίδιο με της επιφάνειας, το στρώνουμε στο ίδιο επίπεδο με την γειτονική επιφάνεια και το συμπιέζουμε . Η δουλειά αυτή γίνεται εύκολα χρησιμοποιώντας μια ίσια πήχη ή ξύλινη ρακλέτα. Αφότου ή περιοχή έχει γίνει επίπεδη, την βρέχουμε αρκετά μέχρι να απορροφήσει το νερό σε όλο το βάθος της επισκευής. Όταν το νερό εξαφανιστεί , κυλινδράρουμε την περιοχή μέχρι να σταθεροποιηθεί και να είναι έτοιμη για παιχνίδι. Αυτή η μέθοδος ισχύει για όλα τα μεγέθη γεμισμάτων.
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Ετησίως απαιτείται αντικατάσταση και συμπλήρωση του υλικού της επιφάνειας λόγω της διάβρωσης που επέρχεται από τις μετακινήσεις των παικτών και τις καιρικές συνθήκες. Συνιστάται ετησίως , η διάστρωση νέου υλικού επιφάνειας σε ποσότητα το ελάχιστο ενός τόνου.
Σημείωση: Στο κόστος συντήρησης θα πρέπει να υπολογίσετε α) 2 – 5 τόνους νερό / ημέρα , β) 1 – 2 τόνους συμπλήρωμα χώματος / έτος γ) Αμοιβή Εργασίας συντήρησης σε καθημερινή βάση δ) 1000,00 – 1400,00€ εφάπαξ για αγορά εξοπλισμού συντήρησης( 1 γήπεδο ) .
Tips
Εάν μια μικρή οπή ή κάθισμα εμφανίζεται στην επιφάνεια, θα πρέπει να επισκευαστεί άμεσα, αποφεύγοντας έτσι πιο εκτεταμένη και δύσκολη εργασία επισκευής αργότερα.
Για παράδειγμα, αν μια μικρή υποχώρηση της επιφάνειας (περίπου 1 εκ. βάθος ) εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από την baseline, και δεν εξαφανίζεται με τη συνήθη συντήρηση,
τότε η περιοχή θα πρέπει να επιδιορθωθεί.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα χειρός , τετράγωνο φτυάρι ή άλλα παρόμοια εργαλεία, κόψτε την περιοχή μέχρι να συναντήσετε το υλικό βάσης.
Ξαναγεμίστε το άνοιγμα με φρέσκο χώμα όμοιο με αυτό της επιφάνειας. Χρησιμοποιήστε χώμα στεγνό , συμπιέστε και επιπεδώσετε ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με την γύρω περιοχή.
Η τοποθέτηση του υλικού είναι εύκολη με την χρήση μιας ξύλινης πήχης ή κάτι παρόμοιο.
Αφού η επιπέδωση έχει επιτευχθεί , το φρέσκο χώμα θα πρέπει να ποτιστεί με άφθονο νερό ώστε να υπάρξει συγκόλληση με το υπόλοιπο υλικό,
Μόλις το νερό απορροφηθεί , η προσθήκη θα πρέπει να κυλινδραριστεί ώστε να γίνει σταθερή και ενιαία με την υπόλοιπη επιφάνεια ώστε να είναι έτοιμο το γήπεδο να παιχθεί. Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για κάθε μέγεθος γεμίσματος.
MAINTENANCE OF THE FAST DRY TENNIS COURT
The following suggestions for maintaining a fast-dry tennis court are simply basic guidelines. Local climate, soil conditions and court layout will determine specific maintenance procedures. Each court must establish its own maintenance policy, using our guidelines in conjunction with its own requirements and capabilities.
BRUSHING
Brushing is most important in court maintenance, requiring a minimum amount of time. Brushing keeps the surface level, assuring an even distribution of the surface granules.
At the end of each day’s play, the court must be brushed.
However, if the court is in continuous use, we recommend a mid-day brushing as well.
Also, brush the court before rolling. Brush the court lengthwise and crosswise, taking particular care to eliminate accumulations of loose particles.
When brushing, pull the brush behind you in a continuous pass, making a turn at the end
of each sweep.
WATERING
A fast-dry tennis court plays best when slightly damp, exhibiting its characteristic dark green or red color.
A grayish or pink appearing surface indicates that the court needs watering.
The amount of water you must apply to dampen the surface to its optimum playing conditiondepends upon the amount of water retained in the base at this time.
In learning to judge the correct application, experience it through trial and error is your surest guide.
We do recommend that the court be watered at night after it has been brushed.
As noted elsewhere, a sprinkler system is most effective, repaying its cost in labor saved within the first year of use.
However, if hand watering, the hose nozzle should not be pointed down toward the surface. Always hold the nozzle at waist level and direct the spray horizontally so the water falls in a
shallow arc.
ROLLING
A newly constructed court should receive one or two consecutive rollings — lengthwise and crosswise — each day for a minimum period of a week.
Following these initial rollings, the court should be rolled at least once a week and after every appreciable rainfall.
A 600-1,000 pound roller provides the best results.
Rolling is most effective when the court surface is damp or semi-damp.
Do not roll an absolutely dry or an extremely wet court.
If the court surface adheres to the roller, or tends to shift or move when rolling, the court must be allowed to dry before further rolling.
The more rolling a court receives, the firmer the surface — resulting in a faster playing court.
PATCHING
If a small hole or indentation appears on the surface, it should be repaired immediately, thus avoiding more extensive and difficult repair work later. For example, if a small depression ( about 1cm deep) appears near the base line and does not disappear with ordinary maintenance, then the area must be patched.
Using a hand trowel, square end shovel or similar too, cut out the area down to the stone base material.
Refill the hole with regular fast-dry surfacing material, applied dry, then compacted and leveled to the surrounding area.
The material is easily leveled with a straight-edged piece of wood drawn across the area in a manner similar to concrete floating.
After the area is leveled, apply enough water to soak the patch. When the water disappears, roll the patch which should become firm and ready to play on.
These instructions apply to all size patches.
ANNUAL MAINTENANCE
Annual replacement of surfacing is necessary due to weather erosion and player movement. Therefore, it is recommended that one ton minimum (2,000 lbs.) of new surfacing material be placed on the court each year.
Η επιλογή του χωμάτινου γηπέδου έχει συνοπτικά τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Πλεονεκτήματα
- Είναι μία επιφάνεια γηπέδου που εφόσον συντηρείται καλά , θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό παίκτη.Ακόμα και αυτός που προτιμά άλλου τύπου επιφάνειες δεν θα έχει να παραπονεθεί για κάτι.
- Είναι η πιο ξεκούραστη επιφάνεια για το σώμα , γόνατα , αρθρώσεις.
- Είναι δροσερή τους ζεστούς μήνες του χρόνου
- Η αίσθηση που δίνει η επαφή με το φυσικό υλικό είναι απαράμιλλη και δημιουργεί περιβάλλον χαλάρωσης
- Είναι υδατοπερατή, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μένουν σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή και να μην απομακρύνονται δημιουργώντας ποτάμια.
- Είναι εύκολα επισκευάσιμη σε περίπτωση φθοράς ή κακής χρήσης
Μειονεκτήματα
- Απαιτεί καθημερινή φροντίδα και πολλές εργατοώρες συντήρησης
- Είναι απαραίτητο ένα σύνολο εξοπλισμού συντήρησης που έχει κάποιο υπολογίσιμο κόστος
- Το αυτόματο υδραυλικό σύστημα είναι απαραίτητο, έχει ένα σημαντικό κόστος και απαιτεί την συντήρησή του
- Το γήπεδο, Χρειάζεται από 2 – 5 τόνους νερό την ημέρα για να κρατιέται νωπό
- Ετησίως , χρειάζεται μια ποσότητα χώματος για αναπλήρωση αυτού που χάνεται με αέρα , βροχή κ.λ.π. Περίπου από 1-3 τόνους ανάλογα με την ποιότητα της συντήρησής του.
- Χάνεται χρόνος σε κάθε αλλαγή παικτών για να γίνεται η προετοιμασία του.
- Επηρεάζεται πιο πολύ από όλες τις επιφάνειες από τις καιρικές συνθήκες.
- Λερώνει ρούχα, παπούτσια και κατά συνέπεια οι χώροι του Club χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρούνται καθαροί.
Θα χρειαστείτε εργάτες με μεράκι. Ο επικεφαλής που θα πρέπει να έχει ικανότητα αντίληψης, να «πιάνουν τα χέρια του» και να ενδιαφέρεται για το γήπεδο. Σας συστήνουμε να δουλέψει μαζί μας στην κατασκευή , θα τον εκπαιδεύσουμε και πιθανά θα μείνει για την πρώτη εβδομάδα της συντήρησης ο Εργοδηγός μας για να κάνουν μαζί την συντήρηση.
Το πρώτο διάστημα θα έχομε καθημερινή επικοινωνία μαζί του και ίσως κάποια επιτόπου επίσκεψη.
Η συντήρηση πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με την υγρασία , άνεμο, πρόβλεψη καιρού , χρήση κ.λ.π.
Όσο ικανός και να είναι, αν δεν έχει εμπειρία , θα πάρει περίπου δύο χρόνια ώστε να νιώσει το γήπεδο και να το συντηρεί αποτελεσματικά .
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Οι παρακάτω οδηγίες για την συντήρηση ενός χωμάτινου γηπέδου είναι απλά κατευθύνσεις. Το Τοπικό κλίμα , η κατάσταση του Φυσικού εδάφους, και η ίδια η κατασκευή του γηπέδου , η υγρασία , ο άνεμος, θα καθορίσουν την ακριβή διαδικασία συντήρησης. Κάθε γήπεδο απαιτεί ιδιαίτερη διαδικασία συντήρησης , ακολουθώντας πάντα τις Οδηγίες μας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.
- Ένα χωμάτινο γήπεδο σε ιδανική κατάσταση πρέπει να είναι ελαφρά νωπό και σταθερό, ώστε η μπάλα να έχει την σωστή αναπήδηση και τα σημάδια των παπουτσιών ( ειδικά παπούτσια για χώμα ) να μην παραμένουν στην επιφάνεια.
- Θα πρέπει να είναι υγρό και με κατάλληλη συμπήκνωση.
- Σε τμήματα της επιφάνειας που έχουν γίνει παρεμβάσεις , θα πρέπει να γίνεται συχνά Συμπίεση και διαβροχή.
- Μετά την πρώτη ετήσια συντήρηση της Άνοιξης , θα πρέπει να κυλλινδράρεται αρκετές φορές, πάντα αφού βουρτσιστεί ή στρωθεί. Συστήνουμε κύλινδρο 500κιλών. Η υγρασία πρέπει να είναι τέτοια που να μην κολλά το χώμα στον κύλινδρο. Δεν Ρολλάρουμε ΠΟΤΕ στεγνό γήπεδο. Ρολλάρουμε αφού πρώτα επισκευάσουμε και βουρτσίσουμε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ:
- Τους Καλοκαιρινούς μήνες συνίσταται το πότισμα να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές το 24ωρο (10/15 λεπτά χ 4 φορές ) ώστε το νερό να διαπερνά σε βάθος την επιφάνεια και να αποδίδεται με την εξάτμιση.
- Σε κάθε αλλαγή παικτών θα πρέπει να στρώνεται , να βρέχεται και να καθαρίζονται οι γραμμές. Πιθανά να χρειάζεται και με χρήση ραχλέτας να διορθωθούν οι λακκούβες.
Κύλινδρος ( χειροκίνητος ή μηχανικός )
Βούρτσα ημίσκληρη , ειδική για χώμα – 1,80 έως 2,00Μ
Βούρτσα μαλακή για τελικό φινίρισμα – 1,80 έως 2,00Μ
Χαλί στρωσίματος
Βούρτσες ή ρόδες καθαρίσματος γραμμών
Ρακλέτες επισκευών – ξύστρες διάφορες
Ρακλέτες με λάστιχο ( χρήσιμες για να απομακρύνουν φύλλα και σκουπίδια χωρίς να επηρεάζουν την επιφάνεια
Λάστιχα και ακροφύσια
Φτυάρια , καρότσια, κουβάδες, κ.λ.π.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Καθημερινά πρέπει να απομακρύνονται φύλλα , σκουπίδια , νεκρό υλικό ( χονδρόκοκα αδρανή που έχουν την τάση να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ( Χονδρόκοκκα αδρανή που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια ).
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Μικρές ή μεγαλύτερες μετακινήσεις υλικού ή λακκούβες θα πρέπει να επισκευάζονται πριν γίνει οτιδήποτε άλλο. Αν οι βλάβες είναι ρηχές το μετακινηθέν υλικό αποκαθίσταται μόνο με το χαλί στρωσίματος , ενώ αν είναι βαθειές ίσως χρειαστεί επιπέδωση με την ρακλέτα.
Αλλοιώσεις του επιπέδου ( κυρίως στην περιοχή της baseline ) μεγάλης έκτασης και βάθους χρειάζονται ειδική διαδικασία με φρεζάρισμα , συμπλήρωση υλικού, διαβροχή και χρήση πήχης ώστε το φρέσκο υλικό να δέσει με το παλιό.
Οι επισκευές θα πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος του παιχνιδιού , γιατί αν για παράδειγμα βρέξει πριν γίνουν, η συντήρηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη.
Ο συντηρητής θα πρέπει να θυμάται:
Επισκευάζω πριν το βρέξιμο και το Κυλλινδράρισμα.
Επισκευάζω το συντομότερο δυνατό μετά το παιχνίδι.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Ένα Χωμάτινο γήπεδο από Κεραμιδόχωμα παίζεται καλύτερα όταν είναι ελαφρά υγρό, και έχει ένα βαθύ κεραμιδί χρώμα. Όταν το χρώμα εμφανίζεται πιο ξανθό (ροζέ ), χρειάζεται Πότισμα. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να υγρανθεί και να έρθει σε κατάσταση παιχνιδιού εξαρτάται από την υγρασία που διατηρεί στην βάση του την ίδια στιγμή. Η Μάθηση δια μέσου δοκιμής και λάθους θα δώσει την εμπειρία που χρειάζεται στον συντηρητή. Συνιστούμε το βασικό πότισμα να γίνεται την νύχτα μετά το βούρτσισμα του γηπέδου. Τους πολύ ζεστούς μήνες το γήπεδο θα ποτιστεί έως και τέσσερις φορές με 2η βασική κατά την μεσημεριανή παύση των παιχνιδιών ώστε να υπάρχει χρόνος να έρθει σε κατάσταση παιχνιδιού. Συνιστάται η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, το κόστος του οποίου θα αποσβεστεί περίπου σε ένα χρόνο χρήσης. Σε περίπτωση ποτίσματος με το χέρι, το ακροφύσιο δεν θα πρέπει να χτυπάει κατευθείαν προς το γήπεδο . Κρατήστε πάντα το ακροφύσιο στο επίπεδο της μέσης και κατευθύνετε το νερό οριζόντια ώστε να σχηματίζεται τόξο βροχής. Ο συντηρητής θα πρέπει να παίρνει καθημερινά πρόβλεψη του καιρού ώστε να μειώνει εργασία και κατανάλωση νερού.
ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ
Το βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό στην συντήρηση του γηπέδου , και απαιτεί ελάχιστο χρόνο. Το βούρτσισμα κρατάει την επιφάνεια επίπεδη, και επιτυγχάνει μια ομοιόμορφη κατανομή των κόκκων της επιφάνειας
Μετά το βρέξιμο και πριν το Κυλλινδράρισμα η επιφάνεια βουρτσίζεται ελαφρά συνήθως με την μαλακή βούρτσα. Είναι σημαντικό να γίνεται την σωστή στιγμή όπου το γήπεδο δεν είναι λασπωμένο αλλά ούτε και εντελώς στεγνό. Διορθώνονται σημάδια που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία του ποτίσματος, ιδιαίτερα στα σημεία που το νερό λίμνασε προσωρινά και έχει έρθει στην επιφάνεια το πιο λεπτόκοκκο αδρανές δημιουργώντας κρούστα.
Στο τέλος κάθε ημέρας χρήσης , το γήπεδο πρέπει να βουρτσιστεί. Ωστόσο , εάν το γήπεδο είναι συνεχώς σε χρήση, συνίσταται και ένα ενδιάμεσο βούρτσισμα. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται κατά μήκος και κατά πλάτος σταυρωτά, προσέχοντας να μην υπάρχουν ακανόνιστες συγκεντρώσεις υλικού.
Το τράβηγμα της βούρτσας γίνεται με συνεχή κίνηση και στρίβοντας χωρίς παύση και χωρίς να ανασηκώνεται στο τέλος κάθε διαδρομής.
Θυμηθείτε:
Κατάλληλη στιγμή για σωστό βούρτσισμα : Όχι Πρόωρα – Όχι πολύ Αργά
ΚΥΛΛΙΝΔΡΑΡΙΣΜΑ
Το Ρολλάρισμα είναι μια απλή διαδικασία, ωστόσο πολύ σημαντική .
Το σύνολο της επιφάνειας κύλινδράρεται ομοιόμορφα ώστε να έχει σταθερή συμπεριφορά.
Κυλινράρουμε συνεχόμενα , με αργή ομαλή κίνηση , χωρίς παύσεις , η μία διαδρομή επικαλύπτει την άλλη με αργές αλλαγές πορείας χωρίς απότομες μανούβρες κ.λ.π.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ δονητικό κύλινδρο.
Η κατεύθυνση που κινείται ο κύλινδρος να διαφοροποιείται κατά μήκος και κατά πλάτος εναλλάξ. Αλλεπάλληλα ρολλαρίσματα σε μία και μοναδική κατεύθυνση θα δημιουργήσει κυματισμούς στην επιφάνεια.
Η επιφάνεια του κυλίνδρου πρέπει να είναι λεία και καθαρή.
Νέας κατασκευής γήπεδο πρέπει να κυλινδράρεται μία ή δύο συνεχόμενες φορές εναλλάξ κατά μήκος και κατά πλάτος – κάθε ημέρα για περίοδο μίας εβδομάδας. Μετά από αυτήν την πρώτη περίοδο της ζωής του θα πρέπει να κυλινδράρεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και επιπλέον μετά από κάθε αξιόλογη βροχή.
Ένας κύλινδρος 270,00 έως 450,00 κιλά δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το κυλινδράρισμα είναι πιο αποτελεσματικό όταν η επιφάνεια είναι υγρή ή νωπή. Ποτέ μην κυλινδράρετε ένα στεγνό ή ένα υπερβολικά υγρό γήπεδο. Αν η επιφάνεια κολλάει στον κύλινδρο ή έχει την τάση να ζυμώνει και να μετακινείται , θα πρέπει περιμένετε μέχρι το γήπεδο να στεγνώσει για να συνεχίσετε το κυλινδράρισμα.
Η διαδικασία έχει περίπου ως εξής: Η επιφάνεια βρέχεται επαρκώς ώστε το νερό να απορροφηθεί από την επιφανειακή στρώση , μένει 15 λεπτά περίπου για να στεγνώσει ελαφρά και γίνεται το κυλινδράρισμα
Όσο περισσότερο κυλινδράρισμα δέχεται ένα γήπεδο, τόσο πιο σταθερή είναι η επιφάνειά του και σαν αποτέλεσμα πιο γρήγορο στο παιχνίδι.
TOP DRESSING ( ελαφριά Επικάλυψη με χώμα μικρής κοκκομετρίας )
Είναι η επιφανειακή αναπλήρωση του υλικού που χάνεται από βροχή , αέρα κ.λ.π. Είναι καλύτερα να γίνεται με την χρήση ειδικού διανομέα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Αν στην επιφάνεια εμφανίζεται τρύπα ή γραμμώσεις θα πρέπει να επισκευαστούν αμέσως , ώστε να αποφύγουμε πιο εκτεταμένες και δύσκολες επισκευαστικές εργασίες μελλοντικά. Για παράδειγμα αν κοντά στην baseline εμφανιστεί μια μικρή λακούβα ( 12 χιλιοστά περίπου ) και δεν διορθώνεται με την καθημερινή συντήρηση, τότε αυτή η περιοχή θα πρέπει να γεμίσει. Χρησιμοποιώντας ένα μυστρί, τετράγωνο φτυάρι ή κάποιο παρόμοιο εργαλείο, κόβουμε την επιφάνεια μέχρι το βάθος της βάσης. Ξαναγεμίζουμε την τρύπα με κανονικό – στεγνό υλικό, ίδιο με της επιφάνειας, το στρώνουμε στο ίδιο επίπεδο με την γειτονική επιφάνεια και το συμπιέζουμε . Η δουλειά αυτή γίνεται εύκολα χρησιμοποιώντας μια ίσια πήχη ή ξύλινη ρακλέτα. Αφότου ή περιοχή έχει γίνει επίπεδη, την βρέχουμε αρκετά μέχρι να απορροφήσει το νερό σε όλο το βάθος της επισκευής. Όταν το νερό εξαφανιστεί , κυλινδράρουμε την περιοχή μέχρι να σταθεροποιηθεί και να είναι έτοιμη για παιχνίδι. Αυτή η μέθοδος ισχύει για όλα τα μεγέθη γεμισμάτων.
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Ετησίως απαιτείται αντικατάσταση και συμπλήρωση του υλικού της επιφάνειας λόγω της διάβρωσης που επέρχεται από τις μετακινήσεις των παικτών και τις καιρικές συνθήκες. Συνιστάται ετησίως , η διάστρωση νέου υλικού επιφάνειας σε ποσότητα το ελάχιστο ενός τόνου.
Σημείωση: Στο κόστος συντήρησης θα πρέπει να υπολογίσετε α) 2 – 5 τόνους νερό / ημέρα , β) 1 – 2 τόνους συμπλήρωμα χώματος / έτος γ) Αμοιβή Εργασίας συντήρησης σε καθημερινή βάση δ) 1000,00 – 1400,00€ εφάπαξ για αγορά εξοπλισμού συντήρησης( 1 γήπεδο ) .
Tips
Εάν μια μικρή οπή ή κάθισμα εμφανίζεται στην επιφάνεια, θα πρέπει να επισκευαστεί άμεσα, αποφεύγοντας έτσι πιο εκτεταμένη και δύσκολη εργασία επισκευής αργότερα.
Για παράδειγμα, αν μια μικρή υποχώρηση της επιφάνειας (περίπου 1 εκ. βάθος ) εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από την baseline, και δεν εξαφανίζεται με τη συνήθη συντήρηση,
τότε η περιοχή θα πρέπει να επιδιορθωθεί.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα χειρός , τετράγωνο φτυάρι ή άλλα παρόμοια εργαλεία, κόψτε την περιοχή μέχρι να συναντήσετε το υλικό βάσης.
Ξαναγεμίστε το άνοιγμα με φρέσκο χώμα όμοιο με αυτό της επιφάνειας. Χρησιμοποιήστε χώμα στεγνό , συμπιέστε και επιπεδώσετε ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με την γύρω περιοχή.
Η τοποθέτηση του υλικού είναι εύκολη με την χρήση μιας ξύλινης πήχης ή κάτι παρόμοιο.
Αφού η επιπέδωση έχει επιτευχθεί , το φρέσκο χώμα θα πρέπει να ποτιστεί με άφθονο νερό ώστε να υπάρξει συγκόλληση με το υπόλοιπο υλικό,
Μόλις το νερό απορροφηθεί , η προσθήκη θα πρέπει να κυλινδραριστεί ώστε να γίνει σταθερή και ενιαία με την υπόλοιπη επιφάνεια ώστε να είναι έτοιμο το γήπεδο να παιχθεί. Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για κάθε μέγεθος γεμίσματος.
MAINTENANCE OF THE FAST DRY TENNIS COURT
The following suggestions for maintaining a fast-dry tennis court are simply basic guidelines. Local climate, soil conditions and court layout will determine specific maintenance procedures. Each court must establish its own maintenance policy, using our guidelines in conjunction with its own requirements and capabilities.
BRUSHING
Brushing is most important in court maintenance, requiring a minimum amount of time. Brushing keeps the surface level, assuring an even distribution of the surface granules.
At the end of each day’s play, the court must be brushed.
However, if the court is in continuous use, we recommend a mid-day brushing as well.
Also, brush the court before rolling. Brush the court lengthwise and crosswise, taking particular care to eliminate accumulations of loose particles.
When brushing, pull the brush behind you in a continuous pass, making a turn at the end
of each sweep.
WATERING
A fast-dry tennis court plays best when slightly damp, exhibiting its characteristic dark green or red color.
A grayish or pink appearing surface indicates that the court needs watering.
The amount of water you must apply to dampen the surface to its optimum playing conditiondepends upon the amount of water retained in the base at this time.
In learning to judge the correct application, experience it through trial and error is your surest guide.
We do recommend that the court be watered at night after it has been brushed.
As noted elsewhere, a sprinkler system is most effective, repaying its cost in labor saved within the first year of use.
However, if hand watering, the hose nozzle should not be pointed down toward the surface. Always hold the nozzle at waist level and direct the spray horizontally so the water falls in a
shallow arc.
ROLLING
A newly constructed court should receive one or two consecutive rollings — lengthwise and crosswise — each day for a minimum period of a week.
Following these initial rollings, the court should be rolled at least once a week and after every appreciable rainfall.
A 600-1,000 pound roller provides the best results.
Rolling is most effective when the court surface is damp or semi-damp.
Do not roll an absolutely dry or an extremely wet court.
If the court surface adheres to the roller, or tends to shift or move when rolling, the court must be allowed to dry before further rolling.
The more rolling a court receives, the firmer the surface — resulting in a faster playing court.
PATCHING
If a small hole or indentation appears on the surface, it should be repaired immediately, thus avoiding more extensive and difficult repair work later. For example, if a small depression ( about 1cm deep) appears near the base line and does not disappear with ordinary maintenance, then the area must be patched.
Using a hand trowel, square end shovel or similar too, cut out the area down to the stone base material.
Refill the hole with regular fast-dry surfacing material, applied dry, then compacted and leveled to the surrounding area.
The material is easily leveled with a straight-edged piece of wood drawn across the area in a manner similar to concrete floating.
After the area is leveled, apply enough water to soak the patch. When the water disappears, roll the patch which should become firm and ready to play on.
These instructions apply to all size patches.
ANNUAL MAINTENANCE
Annual replacement of surfacing is necessary due to weather erosion and player movement. Therefore, it is recommended that one ton minimum (2,000 lbs.) of new surfacing material be placed on the court each year.